Nationaal Monument Oranjehotel

In deze bajes zit geen gajes

​​Het Oranjehotel was de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1940 en 1945 hielden de Duitsers hier ruim 25.000 mensen gevangen voor verhoor en berechting. Een diverse groep, opgepakt voor handelingen die de Duitse bezetter als overtredingen zag. Al in de oorlog werd de gevangenis het ‘Oranjehotel’ genoemd, een ode aan de verzetsstrijders die hier vastzaten. Het Nationaal Monument Oranjehotel vertelt hun verhalen over angst, hoop, geloof en vaderlandsliefde. Het laten zien hoe kwetsbaar vrijheid is en welke keuzes mensen maken op het moment dat rechteloosheid, onderdrukking en vervolging de samenleving in zijn greep hebben.

Voor het Nationaal Monument Oranjehotel ontwikkelde ik in samenwerking met KEEN en Even More de complete visuele identiteit. Het beeldmerk is het bekende Poortje, de schakel tussen de gevangenis en het leven buiten. Ook verzorgden we de bewegwijzering binnen en buiten het herinneringscentrum en de permanente tentoonstelling door het voormalige cellencomplex en dienstvertrekken. De tentoonstelling is een totaalervaring en vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de gevangenen in tekst, audiofragmenten, film, touchscreens, een driedimensionale tijdlijn, het Arrestatie-hekwerk en verschillende infographics. Voor het onderwijs verzorgde ik de grafische vormgeving van het educatief materiaal.

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende vrijdagmiddag 6 september 2019 het Nationaal Monument Oranjehotel. De opening werd live uitgezonden door de NOS. Klik hier om de uitzending via NPOStart terug te kijken.

Het Poortje in de gevangenismuur als beeldmerk voor het Oranjehotel
Het Arrestatie-hekwerk, een lijst met redenen waarom men in het Oranjehotel opgesloten werd.
Driedimensionale tijdlijn met in verdiepende lagen informatie over het interbellum, de vijf bezettingsjaren, en het ontstaan van de VN en NAVO in de periode daarna.
Links de vervolgingsroute infographic. Het Oranjehotel was voor veel gevangenen het begin van een lange reis. Vaak gingen ze na een veroordeling of overplaatsing naar een andere gevangenis of een kamp.
Nationaal Monument Oranjehotel